Chapman House – Arsenal FC, London.

GENERAL OFFICE LIGHTING FOR A GLOBAL SPORTS BRAND.

Project Summary:

Location: London

Sector: Office

Value: £34K

Duration: 10 Months

Design Consultants: 442 Design

M&E Contractor: RED Group

Born by a group of factory workers in Woolwich, Arsenal Football Club has grown to one of the most successful football clubs on the planet. The reach of Arsenal Football Club and its powerful brand image is undeniable- the famous red jersey is instantly recognised even by those who might not necessarily follow the Premier League.

The brand’s new central London office has been recently fitted out to mirror the bold Arsenal branding. Designed by 442 Design, the high standard Cat B scheme celebrates the rich football heritage of the club through the immaculate interior design whilst offering an inspirational place to work.

Named after one of the most influential managers of English football, Herbert Chapman, the Chapman House is situated just outside the Emirates Stadium. Windows facing the stadium directly as a powerful backdrop perfectly curated artwork and murals, football related furniture and stationery- every detail of the new central London office is considered to the finest detail.

We were approached by 442 design in February 2018 with a request for help with a product specification for this premium workspace. 442 design has been previously working very closely with Arsenal FC designing the store fit-outs around the Emirates Stadium.

The brief.

The main design brief was to reference the look and feel of the retail stores and follow Arsenal’s branding guidelines.

THE BRIEF.

The main design brief was to reference the look and feel of the retail stores and follow Arsenal’s branding guidelines.

The designers at 442 were inspired by our case studies and approached us to harness our experience in designing complex lighting schemes for premium workplaces. Our team supported the Designers and the M&E Contractor throughout the design process with technical advice and product specification.

From putting forward suitable products for the client’s sign off and providing working samples, to full lighting design and lighting calculations. Our team also produced picture-like 3D renders to help the client visualise the space and the effect of the proposed lighting. The project was subject to strict brand guidelines featuring black general lighting and feature lighting whilst putting a strong emphasis on the quality of lighting.

We worked closely with the M&E contractor RED Group on delivering this relatively fast turnaround project.

The design brief was calling for black general office lighting to match the black open cell ceiling. The design scheme consisted of suspended lighting and track lighting.

The RIO Suspended was used as the main office luminaire throughout the whole scheme. Thanks to its superb build quality, excellent performance and high visual comfort, the RIO is a popular choice of general lighting for working environment.

The murals and artwork on the walls were lit with the track lighting system Suna. Suna is a great choice for contemporary track system. The adjustable spots wash the wall and create powerful drama. All office lighting was supplied in a contemporary matte black finish to match the acoustic ceilings.

The main meeting room features a large ‘football pitch’ table, the circular feature luminaire Rydal was used to mirror the centre circle. We also supplied ambient lighting for the breakout space.

The new lighting was supplied in time for the opening in December 2018. The result is bold and ‘sharp’ looking scheme making this highly branded working space truly unique. The artwork and furniture strongly referencing to football and teamed up with an energising colour scheme, make the Arsenal’s new office more than a thriving place to work, it’s a place with a strong sense of community and a feeling of being a part of the big Arsenal family.

Project in figures:

1925

Named after Herbert Chapman, who's role as Manager of the football club began in 1925.

10 Months

Frtom initial project brief through to delivery.

14,000

Chapman House features 14,000 sq ft. of fully furnished flexible office space.

Products used in this project:

Rio Suspended Direct
Rydal Suspended
Suna Track

Like what you see?

Contact us! We would love to get involved with your project.

Like what you see?

Contact us! We would love to get involved with your project.

First Light Cycle Studio, Westfield.

BESPOKE ARCHITECTURAL LIGHTING FOR A CYCLING STUDIO.

FIRST LIGHT CYCLE STUDIO, WESTFIELD.

Project Summary:

Location: Westfield, London
Sector: Sports and leisure
Client: FIRSTLIGHT
Interior Design: zynk Design
Fit Out: Createability
Electrical Contractor: Teame Electrical
Value: £38K
Duration: 5 months
Size: 17,600 sq. ft
Photography: zynk Design

With the design concept completely focused on creating an empowering experience, the new exercise studio FIRSTLIGHT is no ordinary studio. The new indoor cycle gym features 17,600 sq. ft of contemporary space designed to the last detail, all in a bid to create a space like no other. Bursting with energy from the moment you step in and true to the brand claim- awakening your senses. 

DEFY ORDINARY.

Situated next door to John Lewis, the Firstlight cycle studio boasts a prime location in Westfield London. The large windows invite the visitors to soak up the unique atmosphere and be inspired to give their best on the bike.

 

DEFY ORDINARY.

Situated next door to John Lewis, the Firstlight cycle studio boasts a prime location in Westfield London. The large windows invite the visitors to soak up the unique atmosphere and be inspired to give their best on the bike.

Harnessing the power of sunlight and its invigorating benefits on the human body, FIRSTLIGHT is a unique exercise studio created by the celebrity personal trainer Mark Anthony. The boutique indoor cycling concept is located in Westfield London and features cycle workouts in light adjusted rooms to heighten the senses of participants. 

The bold scheme designed by interior and architecture design firm zynk translates the essence of the FIRSTLIGHT brand into a contemporary interior, using an industrial style colour palette and materials such as concrete, mesh and timber.  

THE DESIGN BRIEF.

Enhancing the concept, the minimalist architectural lighting sets the perfect stage for the unique experience in the actual cycling studios. Meticulously designed, the lighting creates drama, anticipation and definitely pumps us the endorphins of the participants before they enter the class. Using design details like the black finish of the luminaires against a black background of the exposed ceilings and keeping the colour palette very focused, the designers at zynk brought the whole brand concept alive.

The complex linear feature lighting running across the circulation space was designed by zynk. It represents the dynamic nature of the brand and it is strategically designed to produce lighting where needed. The complex system features both horizontal and vertical custom corners.

Thanks to our reputation on previous projects, we have been trusted to turn the ambitious lighting scheme into a reality. 

We worked closely with the designers at zynk, who approached us in October 2017. The ambitious design of the linear lighting system required the team at 299 to work closely together- the lighting designers consulted the technical team and communicated back to the client. The biggest challenge of this project was to create several lighting systems with both horizontal and vertical custom corner sections and connect it all together, seamlessly. After numerous revisions, we delivered the final concept to the client. The complexity of the project required 80 lighting design hours.

“ The complex linear scheme on this project consists of staggering 9 bespoke corner pieces, some of them at very tight angles. With everything fitting seamlessly together, we made the unworkable, workable. “

Elman lewis – Senior Project Technical Engineer

To match the specification in the design brief calling for a contemporary looking linear profile with great performance and efficiency capable of custom corners, the designer’s favourite Rio Suspended was specified in matte black finish across the entire scheme (excluding the cycle studios). 

The Rio enhances the industrial style interior design with exposed soffits and provides comfortable lighting.

Guiding through the space 

The bold interior design uses the architectural lighting to guide visitors through the space, creating anticipation. Two bespoke linear systems were used in the staircase area leading into the reception and juice bar. The shorter system, at 7.8m length, is surface mounted going up and suspended in the mesh ceilings once it reaches the mesh surface. 

The long linear system at 32.5m length boasts several tight angles and a credit to the Rio’s flexibility, it joins perfectly with no light leakage. 

The system was supplied in sections using plug & play, all labelled up for easier installation. Additional single luminaires were installed to complete the visual reference to the FIRSTLIGHT logo.

Behind the fire door, in the lobby area, the design continues with two more bespoke linear systems using Rio Suspended, creating an illusion of a continuous line. 

In the reception and lobby area, the mood setting pendants Bellart Suspended were installed to create a visual contrast to the yellow mesh features.

The identical luminaires were also used in the windows and above the reception desk. 

The male/female changing rooms follow the same design pattern – using suspended linear lighting Rio Suspended, the designers created 3 continuous lighting systems installed diagonally across the space. Standard size suspended profiles were used in the last 2 diagonal rows.

Spotlights with narrow beam were installed into the new plasterboard ceiling, bringing a bit of a zing to the white and yellow interior of the changing rooms. 

To enhance the scheme further, flexible LED tape was used in the skirting boards across the space for ambient lighting. 

All lighting was supplied in a contemporary matte black finish to match the bold interior design scheme, in time for the studio opening in September 2018. 

The result is a bold contemporary space with an energising look and feel. Guiding through the space and creating an illusion of a continuous line, the architectural lighting plays a vital part in the interior design concept, whilst reflecting the client’s brand and their unique position in the market.

Project in figures:

80 Design Hours

Our Lighting Design team spent over 80 design hours on this complex linear system.

60 Metres

60 metres of bespoke linear architectural lighting was used across the common areas.

9 Corners

A total of 9 completely unique corners feature in the linear system.

Products used in this project:

Rio Suspended Direct
Bellart Suspended

Working on a unique or listed building project and need assistance?

Our team has the experience and expertise to help you every step of the way.

Do you have a complex lighting system in mind?

We can turn your idea into a reality! Contact us about your project today.

Name*
I am interested in: