UCL, 25 Gordon Street, London.

TRACK LIGHTING FOR AN EDUCATIONAL SPACE CAT B FITOUT.

UCL, 25 GORDON STREET, LONDON.

Project Summary:

Location: Bloomsbury, London

Sector: Education

Client: UCL Estates

Outline Design Intent Architect: Hawkins\Brown

Delivery Architect: John Robertson Architects

Main contractor: Structure Tone

Electrical contractor: Intalek 

Value: £82K

Size: 7,900 sq. ft

Duration: 4 months

Photography: Peter Cook

The ongoing CAT B refurbishment of the impressive Victorian building situated in the heart of Bloomsbury sees a transformation of 7,900 sq ft of the Student’s Union, staff offices and a teaching spaces.

The grand Victorian building was originally built as the Endsleigh Place Hotel. The hotel was requisitioned and converted to a military hospital by the War Office in 1915. Later, the building was damaged by a blitz in London during the Second world war.  In the 1950’s 25 Gordon Street was taken over by the University College London.

Founded in 1826, UCL is London’s leading multidisciplinary university with more than 13,000 staff and 42,000 students from 150 different countries. 25 Gordon Street accommodates a range of facilities including the Student’s Union, staff offices and a variety of teaching spaces for the Physics and Mathematics Departments.

UCL has embarked on an extensive building and refurbishment programme Transforming UCL with the aim of creating sustainable spaces that meet UCL’s world-class aspirations and commitment to excellence and innovation. With 90 active projects at any given time, this is the largest capital programme in the University’s history. It will see a substantial investment of over £1.25 billion over the next 10 years to refurbish and develop some of UCL’s most iconic buildings whilst also delivering new world class buildings. 

The original scheme was designed by the award winning architectural practice Hawkins/ Brown (Riba stages 1-3) in 2018 who specified the lighting for the project. The delivery architect on the project was John Robertson Architects practice. 

The design objective was to create vibrant UCL-branded facilities with a strong visual language bringing the whole scheme together. 

JRA practice led the fast paced refurbishment project of the three floors containing the welfare facilities and one extra floor of teaching and learning space for the UCL’s Department of Mathematics. We were approached by the electrical contractor Intalek in June 2019. The lighting specified by Hawkins Brown was retained as per the original design. Our team produced lighting design and calculations for the space, making sure the new lighting will meet all regulations and will be comfortable for the users.

THE DESIGN BRIEF.

The design concept is very consistent across the floors using a strong visual language. Following 3 main design patterns, the scheme uses linear lighting as the general lighting. The circulation areas with exposed soffits are lit with linear profiles Lopen Suspended and circular suspended lighting Talla.

In the desk areas with exposed soffits and acoustic baffles the Lopen Suspended was used to create softer illumination and absorb the sound. The 80 mm wide Lopen Suspended is a versatile linear lighting profile suitable for use with acoustic baffles, panels or joinery. All suspended lighting was supplied in neutral white colour, allowing for minimalist integration with the acoustic baffles and exposed services. 

The large open plan social space on the 3rd floor features the track lighting as the main source of light, giving the client flexibility for creating different scenes and mood in the space. The Wey track was specified by the architect for its clean lines and a contemporary look. The 90 mm size Wey track MEDIUM features the medium spot light substantial enough to make a presence in large open spaces. The track lighting was supplied in contemporary black finish, lending the social space a bold dramatic look . 

The lighting was delivered in time, ready for the new academic year and influx of freshers. The scheme delivers a vibrant new heart for the UCL campus, giving the students a nice place to meet, socialise and learn.

Project in figures:

20 Design hours

20 design hours in total were dedicated to this project.

190 Wey Tracks

In total we supplied 190 of the Wey Track spotlights to this project.

4 Floors

This project consists of 4 floors of contemporary educational space, staff areas and the Student’s Union.

Products used in this project:

Talla Suspended Direct

Lopen Suspended

Wey Track

Thinking of updating your lighting scheme?

Get in touch with us and let us know what you are looking for.

Thinking of udating your lighting scheme?

Get in touch with us and let us know what you are looking for.

The Beecroft Building, Oxford.

CONTEMPORARY ARCHITECTURAL FEATURE LIGHTING.

THE BEECROFT BUILDING, OXFORD UNIVERSITY.

Project Summary:

Location: Oxford

Sector: Education

Value: £65.5K

Duration: 32 Months

M&E: Hoare Lea

Client: Crown House Technologies

Architect: Hawkins + Brown

With state of the art laboratories and contemporary accommodation for theorists achieved through the £59M building project, the Oxford University Department of Physics declares its ambition of creating one of the most advanced physics departments in the world. 

Designed as an exhibition space open to public and inviting visitors to view kit from major experiments, the atrium space is the heart of the building. 

This large labyrinth-like vertical space offers pockets of social and thinking areas to encourage interaction and conversation. These have been fitted with double height blackboard, something theoretical physicist are very particular about.

Designed by Hawkins Brown Architects, the building form has been created with huge involvement of the current research team. With the ambitious aim of transforming the practice of Physics and attracting new students and researchers, the Beecroft Building will facilitate highly advanced atomic-level experiments.

Approached by M&E engineers at Hoare Lea in October 2015 with a specification for the main atrium area, breakout spaces, collaboration areas, lecture theatre and meeting rooms, we worked closely with both design and M&E team from the very early design stages. Full-size working samples of the luminaires were provided for the architect and design team, supported with visuals of the space. 

“The brief was to deliver contemporary architectural feature lighting that would match the ambitious design of the project. “

Project Manager 299 Lighting

Designed as an exhibition space open to public and inviting visitors to view kit from major experiments, the atrium space is the heart of the building. This large labyrinth-like vertical space offers pockets of social and thinking areas to encourage interaction and conversation. These have been fitted with double height blackboard, something theoretical physicist are very particular about.

Flooded with natural light, the building is taking advantage of the unusually generous ceiling height and uses a minimum of general lighting, allowing the architectural feature lighting to take the centre stage. The natural colour scheme of the atrium is further enhanced with large suspended pendants, Fort Knox by VISO. The copper finish shimmers in daylight adding a drama and subtle glamour to the scheme. Installed in random clusters, the copper pendants have been supplied with a custom 20m suspension kit and additionally secured with a support wire.   

The contemporary interiors of the thinking spaces have been fitted with the large suspended feature luminaires,  the OUSE Suspended, some of them supplied with custom length suspension kits. Floating in the space, the Ouse adds strong visual interest and thanks to its specifically designed diffuser, it can be admired from any angle, making it a perfect feature luminaire for staircases and atriums.

At the ground floor level, the large staircase turns into a social space with seating area. On the left side of the staircase, 10 linear profiles LOPEN Surface have been installed at a regular pattern as part of the joinery. The 80mm wide body of the Lopen with a matte black finish is bold to create a visual feature in the space. The right side of the staircase has been fitted with concealed linear profiles equipped with IP67 rating. 

The overall look and feel of this unique atrium space is welcoming and visually striking. The large ring-shaped luminaires and the metalised copper finish of the pendants create a metaphorical connection to space and science. 

The lecture theatres have been fitted with symmetrical runs of a custom length linear profile. The Lopen Suspended in matte black finish was used to illuminate the space. The bold presence and clean aesthetics of the Lopen combined with flexibility make it a versatile linear luminaire for commercial applications.   

The Lopen is a versatile clean-cut linear profile with outstanding efficiency, flexibility and performance. It was used throughout the project to keep the continuity of the design.

Situated in historic Oxford, the new Beecroft Building boasts a truly outstanding design, excellent employment of space and low environmental impact. With five below-ground levels in a 16m deep basement, this ambitious project brings the years of designing, planning and construction to a conclusion, completing the Physics Department complex in grand style.  

Project in figures:

£42M

A total of approx £42M was spent on this building project! 

32 Months

From initial project brief through to delivery.

96,000 sq ft.

A collaborative working environment offering a mixture of laboratories, lecture rooms and thinking spaces.

Products used in this project:

Ouse Suspended
Lopen Suspended
Lopen Surface

Working on a unique or listed building project and need assistance?

Our team has the experience and expertise to help you every step of the way.

Thinking of updating your lighting scheme?

Get in touch with us and let us know what you are looking for.

Thinking of updating your lighting scheme?

Get in touch with us and let us know what you are looking for.

The National Mathematics and Science College, Warwick.

OFFICE AND ARCHITECTURAL LIGHTING FOR AN OFFICE DEVELOPMENT WITH EXPOSED CEILINGS.

13-20 SETTLES STREET, LONDON.

Project Summary:

Location: Coventry

Sector: Education

Value: £13K

Duration: 1 Month

Client: Rural Solutions

Architect: Claddagh Electrical Ltd

 
 

If you set your sights on becoming the leading Mathematics and Science 6th Form College in the country, the campus needs to be an inspirational place to use innovative technologies to keep those young minds inspired.

A contemporary and aesthetically pleasing campus is sure to attract the best staff and students.

Reception areas are where visitors make their first impressions, so why not to use architectural lighting as a vehicle for a creative scheme?

THE TASK.

When we were approached by the college with the design brief of creating a unique design inspired by science and mathematics, our lighting designers rubbed their hands together in excitement. We were able to design a SUN! How often does this happen to you?

The ambitious brand new purpose built maths and science 6th Form College “The National Mathematics and Science College” is located just an hour away from London in Warwickshire. It offers a new opportunity for talented students wanting to gain entry to the world’s top universities and pursue a career in medicine, technology and science to name just few. Aiming to become the leading Science and Technology Mathematical college in the United Kingdom, the College is using innovative technology all around the campus.

A unique design.

The individual floor plan and design of each floor were calling for a custom solution. The office floors were lit with the linear lighting system Lopen, which perfectly lends itself to custom length solutions.

A unique design.

The individual floor plan and design of each floor were calling for a custom solution. The office floors were lit with the linear lighting system Lopen, which perfectly lends itself to custom length solutions.

Our team worked alongside architectural practice Rural Solution to deliver creative lighting for the reception area. The architect came up with a unique symmetrical design of a “sun” above the reception desk, mirroring the design on the floor. The objective was to create an inspiring environment for the students by using the mathematical symmetry as a creative language and sending a strong message about the ethos of the College.

SPECTACULAR SUN DESIGN.

The spectacular ‘sun’ design of the reception island required a full lighting design and lux level calculation in order to ensure correct light levels and smooth dimming was achieved.

Our team consulted with the electrical engineers, the architect and the client and specified a product matching the client’s expectations in terms of look, budget and timely delivery.

The slim ring-shaped suspended luminaire Ouse was used as the centrepiece of the installation. The 2m large fitting with a uniquely designed diffuser creates an impression of a light, gravity defying slim ring, gracefully floating in space. The Lopen Suspended was used for the rays, with the length of individual rays ranging from 0.9m to 6m. The overall linear length of the ‘sun system’ adds up to 75m.

“ The lighting has been delivered in time for the opening and matches the client’s expectations as per the testimony below.“

 

The DALI dimming & control creates different ambiences and allow flexible use of the area. When the piano is being played, the reception area turns into a music area with soft lighting and soft focus, really heightening the experience of playing and listening to the music. A different lighting scene is used for administrative tasks and throughout the day to create a friendly and welcoming environment.

The new lighting has been very well received and is proving to be very popular with the students and visitors. Our team really enjoyed working on such a creative lighting scheme for reception area.

“299 Lighting really were very very accurate in how they wanted the design made and even matched the flooring design as well as the lighting to off set and produce an even greater positive lighting effects. And that’s very clever, to actually look at the whole area, and not just the ceiling in the area, but look at the floor and the furniture, the colour matching, and that’s where 299 Lighting excelled. 299 Lighting were also very wise in their budgeting, because as well as matching their design, they actually matched our cost forecasts, and they kept within the timeline of the installation.”

— DR RAJ VARMA

Project in figures:

75 Meters

The overall linear length of the ‘sun system’ adds up to 75m.

2 Meters

The size of the Ouse inside ‘the sun’ totalled 2M.

1 Month

From initial project brief through to delivery!

Products used in this project:

Ouse Suspended
Lopen Suspended

Are you working on a creative reception area?

299 Lighting will guide you through the product selection and find the right product for your project.

Are you working on a creative reception area?

299 Lighting will guide you through the product selection and find the right product for your project.

Name*
I am interested in: